16 Eylül 2007 Pazar

Ramazan ve Sınıfların Birbirine Yaklaşması...

Yaşam boyu karşılaştığımız Sağ-Sol gibi kutupları sayarak mı başlasak yazımıza ? Yazmayalım. Okurken refleks gösterip sizde bulduğunuz kutupları mırıldanmaya başlayabilirsiniz. Bu kutupları ayıranları da konuşmayalım bence. Bu sefer de suçlu arama hastalığımız nüksedebilir.
Ona sataşma buna sataşma, nasıl geçecek zaman ?
Nerede harcıyacağız enerjimizi ?
Düşünürsem, gerçeği öğrenirsem ne anlamı kalır komplo teorilerinin. Doğruları öğrendiğim de, dinlediğim okuduğum Stratejist, Eski İstihbaratçı, Emekli Askerleri aynı hazla izleyebilirmiyim; hayır. Hiç keyif alamam. Bilmemem lazım, bilmeden fikir sahibi olmam lazım. Karşımdakini dinlemeden konuşarak, duyup ezberlediğim iki cümleyle onu ezmekdir beni bahtiyar edecek olan. Gece yattığımda "Yahu, birde şu anektot vardı, tüh, onu da söylemeliydim" diye düşündüğümde anlarımki tamama ermişim.
Bu hastalığın azaldığı zamanlardan en güzelidir Ramazan. Çünkü ezme değil, iyi olma yarışı vardır bu ay içerisinde. Herkesi eşit görürsün bu zaman diliminde. Belkide herkes aç olduğundandır. Nitekim insanın en zor sınavı açlıktır. Terbiye için iyi bir yöntemdir. Hal böyle olunca insanlar birbirlerini daha iyi anlıyabiliyorlar. Diğer rahatsızlıklar ironi olmaktan çıkıp, basit dünya işleri oluveriyorlar.
Sonuçta senenin tümünü toplum olarak oruçlu geçiremiyeceğimize göre bu iyimsere doğru giden yazımızın yönünü Polyannacılıktan gerçeklere doğru çevirelim.
Peki yok mudur Ramazan dan başka bir formül. Bilmem belki vardır. Ama köklü bir çözüm olursa ne gazete satar, ne televizyon izlenir, ne de kavga edilir. Bizim zenginliğimizdir farklı düşüncelerimiz safsatası anlamını yitirir. Çünkü insan denen yaratık öyle zekidir ki, problemlerden nemalanmasını iyi bilir. Elinde çözecek gücü olsa bile bazı problemleri çözmek istemez. Çünkü o problemler onun yaşam kaynağıdır.
Matriks de Mr.Smith in dediği gibi "İnsan bir virüstür, girdiği yeri yağmalar, çoğalır, bütün dengeleri bozar."

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Beynine, ağzına, ellerine ve computer alet edevatına sağlık çok güzel bir yazı ve düşünsel yaklaşım olmuş Eminimsi kardeş; devamını bekliyoruz.....!

Adsız dedi ki...

Bu kadar karışık bir milletin bir arada barış içinde yaşaması mucize olurdu zaten